Van’da Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’na gelen 90 istekli öğretmen, ilkokul öğrencilerine derslerinin yanı sıra yeni jenerasyon öğrenme eğitimleriyle gelişimlerine yardımcı oluyor.
Edremit ilçesi Eminpaşa Mahallesi’ndeki parkta istekli vazife yapan öğretmenler, her gün öğrencilere bilişim, İngilizce, fen bilgisi, matematik, sanat, drama, okuma ve tasarım derslerini anlatıyor.
Parkta kurulan tasarım ve maharet atölyeleri ile bilişim ve sanat odalarında öğrencilerin gerçek hayatta karşılaştıkları sıkıntılara tahlil üretme, projeler oluşturma hünerlerini geliştirmelerine katkı sunan öğretmenler; robotik kodlama, 3D baskı aygıtı üzere yeni kuşak öğrenme prosedürleriyle de çocukların daha donanımlı olmalarını sağlamaya çalışıyor.
Eğitim parkı yöneticisi Cesim Yariz, AA muhabirine, her çocuğun kıymetli olduğunu hissedebilmesi, yeteneklerini keşfedebilmesi, bilimin ve sanatın varlıklı dünyasıyla tanışabilmesi şiarıyla çalıştıklarını söyledi.
Tüm çocuklara potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetme fırsatı tanımayı amaçladıklarını belirten Yariz şunları kaydetti:
“Çocukların sevebileceği yerler oluşturuyor, soran, sorgulayan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Burada çok hedefli alanlar, futbol, basketbol ve voleybol alanları, bilişim ve sanat odaları, tasarım ve maharet atölyeleri, hür aktiflik odaları, drama ve sanat atölyeleri yer alıyor. 90 istekli öğretmenimiz var. Günde 300 öğrenciyi merkezimizde ağırlıyoruz. Yılda yaklaşık 6 bin öğrenci merkezimizin faaliyetlerinden yararlanıyor. Çocukları servislerimizle alıyoruz. Genelde bu imkanlara ulaşmada zorluk çeken, sosyoekonomik durumu uygun olmayan çocuklar buraya geliyor. Onlara kıymet veriyoruz. Etkinlikler sayesinde çocukların gelişimlerini görebiliyoruz. Geri bildirimler bizim için çok değerli. Hem çocuklardan hem de velilerinden çok olumlu geri dönüşler alıyoruz.”
“Çocukların ömrüne dokunmak beni keyifli ediyor”
Van Gölü Anadolu Lisesinden öğretmen Dilek Orak ise çocuklarla tanışmaktan ve vakit geçirmekten keyifli olduğunu, bir yandan öğretirken öteki yandan da onlardan bir şey öğrendiğini anlattı.
Ders dışındaki boş vakitlerini merkezde geçirdiğini belirten Orak, “Etkinlik yapmak, çocukların ömrüne dokunmak beni keyifli ediyor. Üniversite yıllarımda tesadüfen burayla tanıştım. Daha sonra çocuklarla ders vermek istedim. 2013’ten bu yana daima geliyorum. Farklı etkinlikler yapıyor, fotoğraf çiziyor, vakti en hoş kıymetlendirerek çocukları geleceğe hazırlıyoruz.” diye konuştu.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Kısmı son sınıf öğrencisi Feleknaz Taybar da çocukların öz itimadını artırmaya, bilinçlendirmeye, keşfedilmeyen yeteneklerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.
Karşılık beklemeden geleceğin teminatı olan çocukları yardımcı olmaya çabaladığını aktaran Taybar, “Çocukların hayal dünyasına girebilmek, onları geleceğe hazırlamak çok hoş bir his. Boş vakitlerimi çocuklara yardımcı olarak değerlendiriyorum. Burada bulunmaktan memnunluk duyuyorum. İngilizce öğretmeye çalışıyorum. Ülkem ve çocuklar için gönüllülüğümü sürdüreceğim.” sözünü kullandı.
“Kaliteli vakit geçiriyoruz”
Aile ve Toplumsal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Sevgi Meskenlerinde vazifeli bilgisayar öğretmeni Sema Tuna 7 yıldır TEGV gönüllüsü olduğunu bildirerek “Buraya haftada iki gün gelerek bilgisayar dersi veriyorum. Çok kaliteli vakit geçiriyoruz. Çocuklar burada kendilerini geliştirme imkanı buluyor. İstekli olmaya karar verdiğimde birçok aktifliğin eğitimini aldım. Atölyelerde eğlenceli vakit geçirerek etkinliklerimizi tamamlıyoruz. Burası çocuklar için kusursuz bir yer.” dedi.
TEGV gönüllüsü Berkay Şaran ise “Harita Mühendisliği kısmı mezunuyum. İlkokul 5. sınıftayken TEGV’le tanıştım. Benim için başka bir yeri vardı. Hafta sonları gidiyordum. Bu bir bayrak yarışı. Onlar beni aydınlattılar. Ben de şimdiki çocukları bilgilendirmek için gönüllüyüm. Çocukluğumu burada geçirdim. Artık de TEGV gönüllüsü olarak çocuklara dayanak veriyorum. Bunu bir borç olarak görüyorum. Burada bulunduğum için memnunum.” formunda konuştu.