Piyasaya uygunsuz ürün arz eden firmalara 24,2 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, Piyasaya Uygunsuz Ürün Arz Eden Firmalara 24,2 Milyon Lira İdari Para Cezası Uyguladı

Ticaret Bakanlığı, piyasaya uygunsuz ürün arz eden firmalara yılın ilk yarısında 24,2 milyon lira idari para cezası uyguladı. Vatandaşın sağlığı ve güvenliği için ürün denetimlerinin kararlılıkla devam ettiği belirtildi.

Bu yılın 6 ayında gerçekleştirilen yoğun denetim faaliyetleriyle uygunsuz ve güvensiz ürünlerin piyasaya arzının engellendiğine işaret edilen açıklamada, tüketicinin korunmasına yönelik somut adımlar atıldığı aktarıldı.

Bakanlık sorumluluğundaki tekstil, ayakkabı, mobilya, kırtasiye, çocuk bakım eşyaları, oyuncak ve deterjan gibi tüketici ürünlerine yönelik gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine etkin şekilde devam edildiği belirtilerek, “Bakanlığımız tarafından yapılan denetlemeler kapsamında yılın ilk 6 ayı içerisinde 1071 firmada denetim gerçekleştirilmiş, ⁠2 bin 32 parti ürün kontrol edilmiş, riskli ürünler için yasaklama, toplatma, kamu duyurusu gibi yaptırımlar uygulanmış, uygunsuz ürün arz eden firmalara 24,2 milyon lira idari para cezası kesilmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Güvensiz Ürüne Karşı Sıfır Tolerans

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından özellikle bebek ve çocuklar gibi hassas tüketici gruplarına yönelik ürünlerde denetim planları hazırlanarak risk ihtimali yüksek ürünlerin analize tabi tutulduğuna işaret edilen açıklamada, bu ürünlerin, kimyasal, fiziksel ve mekanik risklerin yanı sıra tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla etiketlerde yer almasının zorunlu bilgiler açısından da denetlendiği bildirildi.

“Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” anlayışıyla hareket edildiği, proaktif denetim yaklaşımıyla piyasadaki riskli ürünlerin tespitine yönelik tüm tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Denetim planlarının, bilimsel analizlere dayalı risk değerlendirmeleriyle hazırlandığına dikkat çekilen açıklamada, piyasaya arz edilen her ürünün titizlikle izlendiği vurgulandı.

Etiket Bilgilerine Dikkat Edilmeli

Denetimlerin yanı sıra mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyetlerinin de yoğun şekilde sürdürüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Tüketicilerimizin ürün alırken etiket bilgilerine dikkat etmeleri, hem kendi sağlıkları hem de piyasanın şeffaflığı açısından önem taşımaktadır. Güvensiz ürün bildirimlerinin yayımlandığı ‘guvensizurun.ticaret.gov.tr’ adresine vatandaşlarımızın ilgisi büyüktür. Site, bugüne kadar 5,5 milyonun üzerinde ziyaret almıştır. Ticaret Bakanlığı olarak tüketici sağlığını ve iç piyasada güveni esas alan denetim politikamızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın huzur içinde alışveriş yapabileceği, şeffaf ve denetlenebilir bir piyasa yapısının tesisi için çalışmaya devam edeceğiz.”

Related Posts

Faiz indirimine iş dünyasından ilk tepki!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kritik faiz kararında piyasanın beklentisinin üzerinde bir indirime gitti. Beklenti faizin 43,5′ düşürülmesi yönündeydi ancak TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini 300 baz puan düşürerek yüzde 43’e …

SON DAKİKA! 600 bin işçiye soğuk duş: Zam teklifinde geri adım!

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Kamu işveren tarafı, daha önce ikinci ve sonraki 6’şar aylık dönemler için enflasyon oranında zam teklif edeceğini açıklamıştı. Ancak …

Ailecek İznik’in toprağını Avrupa ve Amerika’ya satıp paraya para demiyorlar

İznik’in toprağını işleyen Hasan Yaman ve ailesi, toprağı Avrupa ve Amerika’ya satıp para kazanıyor. Mesleğin babadan oğula ya da kıza geçtiğini belirten Yaman, bu işin de zorlu süreçlerini anlattı.

Vodafone Business, PizzaLazza ve Saloon Burger ile Dijitalleşiyor

Vodafone Business, iki markanın operasyonel maliyetlerini %15 düşürüp sipariş sürelerini %25 hızlandırdı.

Bursa’dan Üreticilere Mazot Desteği

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin azaltılması amacıyla başlatılan ‘Mazot Desteği’ projesi kapsamında 6 bine yakın üreticiye yüzde 100 hibeli mazot desteği sağlandı.

Tekstilde kriz derinleşiyor: Konkordato başvuruları rekora ulaştı

Bu yılın ilk 7 ayında yaklaşık 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, yaşanan bu gelişmenin yalnızca konkordato ilan eden firmaları değil, tedarik zincirinde yer alan tüm şirketleri tehdit ettiğini vurguladı.