“`html

Cuma namazı bu hafta saat kaçta kılınacak? 11 Temmuz 2025 tarihindeki Diyanet’in namaz vakitleri, merak edenler için gün yüzüne çıktı. Yüzlerce Müslüman, bulundukları bölgedeki camilere giderek ibadetlerini gerçekleştirmek istemekte. Cuma namazının kılınışı, toplamda sekiz rekât sünnetle birlikte, farz kısımlarıyla birlikte iki rekâttan oluşuyor. Ergenlik çağına ulaşmış, sağlık durumu iyi, hür ve misafir olmayan erkekler üzerine farz kılınan bu ibadet, öğle ezanı ile yerine getiriliyor. Peki, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli ve diğer illerde 11 Temmuz’da Cuma namazı saatleri ne zaman? Detayları öğrenmek için Hurriyet.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

11 TEMMUZ 2025 CUMA NAMAZI SAATİ NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” sitesi üzerinden alınan bilgilere göre, 11 Temmuz 2025 tarihindeki Cuma namazı saatleri şu şekildedir:
- İSTANBUL: 13:15
- ANKARA: 12:59
- İZMİR: 13:22
Farklı şehirler için Cuma namazı saatleri öğrenmek için buraya tıklayın.

CUMA NAMAZI NE KADAR REKAT?
Cuma namazının farz kısmı iki rekâttan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra, farzdan önce dört rekât ve farzdan sonra dört rekât olmak üzere toplam sekiz rekât sünnet bulunmaktadır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’in görüşüne göre ise, farzdan sonra kılınan sünnet, bir selam ile dört rekât ve bir selam ile iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu bilgi Hz. Ali’den rivayet edilmiştir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sağladığı bilgiler doğrultusunda bu yıl Cuma namazının kılınışı şu aşamalarla gerçekleşmektedir:
– Öğle ezanı okunduktan sonra dört rekât Cuma’nın ilk sünneti kılınır.
– Niyet edilirken: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya.” denilir.
– Bu namaz, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınmaktadır.
– İlk rekâtta Sübhaneke okunur, ardından Euzü Besmele çekilir.
– Tüm rekâtlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunmalıdır.
– İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:
– Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik ve Rabbena duaları okunur.
– Cemaat içinde ikinci ezan okunur.
– İmam, hutbe okumak üzere minbere çıkar ve hutbesini okuyarak cemaate hitap eder.
– Hutbe sırasında cemaatin namaz kılması ve konuşması mekruh sayılmaktadır.
– Hatibin duası sırasında cemaat sesli bir şekilde âmin dememelidir; içten seslice dua edilmelidir.
– Namaz kılarken haram olan her şey, hutbe dinlerken de haramdır.
– Hutbe tamamlandıktan sonra müezzin, ikamet getirir ve ardından cemaat ile beraber iki rekât Cuma namazı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi icra edilir.

Niyet sırasında: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama.” denir.
– Daha sonra, dört rekât son sünneti kılmak için “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya.” denilir.
– Bu sünnet, ilk sünnet ile aynı şekilde kılınır. Bu işlemle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle tamamlanmış olur.
– Son sünnetten sonra, “zuhr-i ahir” niyetiyle dört rekât daha kılınabilir; bu niyetle: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına.” denirse, o günün Cuma namazı şartlarına göre kabul edilebilir ve kazaya kalmış öğle namazına sayılabilir.

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?
Cuma namazı, genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Bununla birlikte, namaza katılan kişinin, zühr-ü ahir gibi diğer namazları kılıp kılmamasına bağlı olarak süre değişebilmektedir.

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?
Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına girmiş, sağlıklı, özgür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, özgürlüğü kısıtlanmış olanlar, yolda olanlar ve cemaate katılamayacak kadar özrü olanlar için Cuma namazı yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Cuma namazını terk edenler hakkında tehditkar ifadeler içeren hadislerle, Cuma’nın önemine dikkat çekilmekte ve mazeretsiz terk edenlerin cezalandırılacağı vurgulanmaktadır. Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Bazı kişiler ya Cuma namazını terk etmeyi bırakır ya da Allah onların kalplerini mühürler, sonuç olarak gafillerden olurlar.” (Müslim, Cum‘a, 40 [865]); “Her kim üç Cumayı önemsemeyerek terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Dâvûd, Salât, 209 [1052]; İbn Mâce, İkâmetü’ssalavât, 93 [1125]).
Özetle, mazeretsiz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük bir günah işlemiş sayılır. Ancak farz olmadığını inkar etmedikçe ve küçümsemedikçe, Cuma namazını üç kez terk etmek, nikahı düşürmez.
“`