Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Diş Eti İltihabı ve Alzheimer Hastalığı Arasındaki Bağlantı İncelemeye Değer

Son yapılan araştırmalar, diş eti iltihabı ile Alzheimer hastalığı arasında ilginç ve potansiyel bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Araştırmalara göre, diş çürümesine neden olan bakterilerin, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek unutkanlığa yol açtığı belirlendi.

Tayvan’da gerçekleştirilen bir çalışmada, 10 yıl veya daha uzun süre kronik diş eti hastalığına sahip olanların Alzheimer olma riskinin %70 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık‘a konuşan Ağız Sağlığı ve Eğitim Derneği (TASED) Başkanı ve Ağız Diş Sağlığı Uzmanı Can Aydoğan, “Çalışmalar özellikle Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıkların ağız sağlığının ihmal edilmesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor. Kronik diş eti hastalıklarının sebep olduğu iltihaplanmalar, zamanla beyine sıçrayarak nöroenflamasyon riskini artırabilir” dedi.

Diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların diş eti sağlığıyla bağlantılı olduğunu belirten Aydoğan, peridontal hastalıkların, dişleri destekleyen dokuları etkileyen kronik bir iltihabi durum olduğunu ve diş etleri plak ve tartar birikmesi sonucu enfekte olduğunda ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye’de diş ve diş eti sağlığının yetersiz olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu durumun diş ve diş eti hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirterek, “Türkiye’de neredeyse her 10 kişiden 9’unun ağzında çürük bulunmakta. Toplumun neredeyse tamamı diş eti sorunu yaşıyor. Avrupa ülkelerinde yılda ortalama 450 gram diş macunu tüketilirken, ülkemizde bu rakam 120 gramı geçememekte. Avrupa’da yılda 3-4 diş fırçası kullanılırken, Türkiye’de bu rakam 0,7-0,9 civarındadır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.