Kriz derinleşiyor: Yüzbinlerce esnaf kepenk kapattı

Ekonomideki Durgunluk Yeni Girişimcileri Etkiledi

Finansman sıkıntıları ve iç dış talepteki daralma, piyasadaki durgunluğu arttırarak yeni işletmelerin hızını kesti. Merve Yiğitcan’ın Ekonomim’den aktardığı habere göre, son üç yılda yeni şirket kuruluşları azalırken, kapanan işletmelerin sayısında önemli bir artış yaşandı.

TOBB’un verilerine göre, geçen yıl kurulan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10,2 azalarak, gerçek kişi ticari işletmelerdeki düşüş ise yüzde 18,4’e ulaştı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 21,4 artarak 31.416 işletme kapandı. Tasfiye sürecine giren firmaların sayısı da yüzde 12 artarak 32.166 firmaya ulaştı.

TOBB verilerine göre, son 10 yılda şirket kuruluşlarında 2022 yılına kadar önemli bir artış görüldü. Ancak, piyasa koşullarının kötüleşmesiyle şirket kuruluşlarında da düşüş yaşandı. Kapanan şirketlerin sayısında ise sürekli artış gözlemlendi. Son 3 yılda toplam 384.220 şirket kurulurken, 80.469 şirket kepenk kapattı.

Dört Şirket Kurulurken En Az Bir Şirket Kapanıyor

Kurulan ve kapanan şirketler arasındaki orana bakıldığında, kapanan şirketlerin lehine bir durum oldu. 2015 yılında kurulan şirketlere oranla kapanan şirketlerin oranı yüzde 18,2 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 27,2’ye yükseldi. Yani, 2024 yılında her yeni açılan 4 şirkete karşı en az 1 şirket kapanmış oldu.

İstanbul Kapanan Şirketlerde Öncü

İstanbul, diğer şehirlere göre kapanan ve kurulan şirket sayılarında öne çıkan bir şehir oldu. Geçen yıl en fazla şirket kuruluşunun İstanbul’da gerçekleştiği görülürken, en fazla kapanış yine İstanbul’da gerçekleşti. Diğer yandan, Bayburt, Ardahan ve Gümüşhane en az şirket kuruluşunun gerçekleştiği şehirler olarak dikkat çekti.

Esnaf tescil-terkin verilerine bakıldığında da benzer bir tablo görülüyor. Geçen yıl 287.624 yeni esnaf işyeri açılırken, 94.609 esnaf işyeri kapandı. Son 3 yılda toplam 934.633 yeni esnaf işyeri açılırken, 305.891 esnaf işyeri de kapanarak kepenk indirdi.

Related Posts

Türkiye’nin devi iflas etti. Sektörün liderlerindendi

Karadeniz Ereğli merkezli Bektaş Demir Çelik, ekonomik zorluklara yenik düşerek iflas etti. 2004’te Şenol Bektaş tarafından kurulan şirket, 1994’ten bu yana demir çelik sektöründe köklü bir geçmişe sahipti. Yerli yassı çelik ürünlerinin satışı ve …

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

BYD Türkiye planını değiştirdi

Çinli elektrikli otomobil devi BYD, Türkiye’de yeni fabrika kurmaya hazırlanırken sürpriz bir kararla planlarını değiştirdi. Türkiye ve Macaristan’da kuracağı fabrikaları elektrikli araç üretim üssüne çevirmeyi planlayan BYD, artan talebi karşılamak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir