Devlet artık sorgu başına para alacak

GİB, Sorgu Başına Ücret Alacak

31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bazı bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasına karşılık sorgu başına en az 35 kuruş katılma payı alacak.

Bu ücret, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki diğer kurum ve tüzel kişilerden alınacak.

Ücret Alınacak Sorgulama Hizmetleri

Yapılan yeni düzenlemeye göre, aşağıdaki sorgulamalardan ücret talep edilecek:

  • Vergi kimlik numarası doğrulama
  • Vergi kimlik numarası sorgulama
  • T.C. kimlik numarası doğrulama
  • T.C. kimlik numarası sorgulama
  • Vergi levhası doğrulama

Vatandaşlardan Ücret Alınacak mı?

Ekonomim’de yer alan habere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, bu ücretlerin yalnızca belirli kurum ve kuruluşlardan alınacağını duyurdu. Dolayısıyla vatandaşlardan, kişisel sorgulama işlemleri için ücret talep edilmeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bilgileri sistemlerden alan şu Kurum ve kuruluşlardan katılma payı alacak:

  • Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle (Bankalar ve Ticaret Şirketleri gibi),
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarından (Mali Müşavirler Odaları, TÜRMOB, Barolar, Barolar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odaları, Noterler, Esnaf odaları, Mimar ve Mühendisler Odaları, Tabipler Birliği gibi)

Katılma payının tutarı, sorgulanan veya dönen verinin sayısı, boyutu ve kapsamı, verinin sorgulama dışında toplu olarak paylaşılması durumunda paylaşılan verinin sayısı, boyutu, kapsamı ve mükellef sayısı ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek.

Veriye erişim servisleri üzerinden vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası ile yapılan sorgu başına katılım payı alınacak.

Related Posts

Türkiye’nin devi iflas etti. Sektörün liderlerindendi

Karadeniz Ereğli merkezli Bektaş Demir Çelik, ekonomik zorluklara yenik düşerek iflas etti. 2004’te Şenol Bektaş tarafından kurulan şirket, 1994’ten bu yana demir çelik sektöründe köklü bir geçmişe sahipti. Yerli yassı çelik ürünlerinin satışı ve …

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Meclis’ten geçti: Acillik değilseniz aramayın, binlerce lira ödeyebilirsiniz!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), acil çağrı hizmetlerinin daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan asılsız ihbarlara verilen cezaları artıran yasa teklifini kabul etti. Yeni düzenlemeyle birlikte, 112’yi …

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

Dev otomotiv şirketi Nissan 1,1 milyar dolarlık fabrika yatırımından vazgeçti!

BYD Türkiye planını değiştirdi

Çinli elektrikli otomobil devi BYD, Türkiye’de yeni fabrika kurmaya hazırlanırken sürpriz bir kararla planlarını değiştirdi. Türkiye ve Macaristan’da kuracağı fabrikaları elektrikli araç üretim üssüne çevirmeyi planlayan BYD, artan talebi karşılamak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir